Meridianele energetice exista si sunt confirmate si de cercetatori

Meridianele energetice ale corpului uman.

Scurt istoric.

"In fiecare cultura si traditie medicala dinaintea celor actuale, vindecarea a fost realizata prin miscarea energiilor." Albert Szent-Gyorgyi, cercetator biochimist si detinator al Premiului Nobel

De-a lungul secolelor, vechii vindecatori sau vraci, din mai multe culturi, au inteles si au recunoscut ca omul are un corp energetic. Traditiile vindecatoare din China, India, Japonia si Tibet, precum si in alte tari, au vorbit si au scris despre canalele energetice, meridianele si chakrele sau portile energetice ale corpului uman, de-a lungul carora trece energia vitala.

Viata era considerata a fi un fenomen de energie bio-electrica si vibrationala, astfel incat sanatatea s-a invartit in jurul echilibrarii energiei prin diverse mijloace. Viata a existat datorita fortei si energiei vietii care circula si animeaza corpul, asigurandu-ne ca putem misca, respira, digeram mancarea, gandim si chiar simtim.



Canalele energetice.


Aceasta forta vitala sau chi, este compusa din doua tipuri de forte, yin si yang si curge de-a lungul unei retele sofisticate de cai energetice sau autostrazi care circula prin corp. Cu peste 2000 de ani in urma, culturile antice stiau de existenta acestor canale energetice. Acestea au fost numite "sen" in Thailanda, "nadis" in India, "meridiane", "canale" sau "nave" in China si Japonia si "canale" in Tibet.

In India, unde s-au dezvoltat numeroase arte de vindecare orientale, se spune ca exista 72 000 de suprastructuri sau cai energetice. Boala se crede a fi un blocaj in fluxul energetic al acestor canale. O serie de traditii de vindecare, inclusiv acupunctura, acupresura, masajul si yoga, se intemeiaza pe principiul existentei canalelor energetice sau a cailor, cunoscute sub numele de meridiane sau nadis, care ruleaza in jurul corpului intr-o retea extinsa.

Desi poate parea o fictiune pentru unii, care considera ca, corpul pe care-l avem este doar din carne si oase, dar de fapt avem in corp un camp magnetic, incorporat intr-un alt camp energetic. Corpul nostru este de natura electromagnetica, iar stiinta a masurat aceste frecvente cu echipamente avansate tehnologic, cum ar fi scanarea EKG si IRM(imagistica prin rezonanta magnetica), de mai multi ani. Numeroase studii demonstreaza aceste cai de energie si punctele care conduc energia electrica chiar si atunci cand acele de acupunctura nu sunt folosite. Si s-a constatat ca tehnica de masaj Shiatsu stimuleaza aceleasi efecte energetice. In mod similar, s-a constatat ca Qigong(Chi Kung), Tai Chi si posturile de yoga cresc conductibilitatea electrica la punctele de acupunctura, dar stiinta nu a crezut niciodata in existenta meridianelor pana acum.


Cercetarile meridianelor din punct de vedere stiintific.


Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Nationala din Seoul au confirmat existenta meridianelor, despre care se refera ca "sistemul primo-vascular". Ei spun ca acest sistem este o parte cruciala a sistemului cardiovascular.

Anterior, omul de stiinta nord-coreean Kim Bong-Han a sugerat ca a gasit meridianele la inceputul anilor 1960. Dr. Kim Bong-Han a aratat acum 50 de ani ca noi structuri tubulare exista in interiorul si in exteriorul vaselor de sange si vaselor limfatice, precum si pe suprafata organelor interne si sub derma. Credea ca erau liniile traditionale ale meridianelor. Dupa cercetarile sale, meridianele erau numite canale sau canale Bonghan, dar acum existenta acestui sistem in diferite organe a fost confirmata de cercetari ulterioare.

Actualii cercetatori coreeni cred ca sistemul primo-vascular este, de fapt, componenta fizica a Sistemului Meridian de Acupunctura. Si s-a sugerat, de asemenea, ca acest sistem este implicat in canalizarea fluxului de energie si a informatiilor transmise de biofotoni (undele electromagnetice de lumina) si ADN-ul.

Oamenii de stiinta coreeni care studiaza medicina orientala cu metode biofizice au injectat un colorant special care a colorat meridianele. Prin injectarea colorantului pe punctele de acupunctura, au putut vedea linii subtiri. Acestea au aparut de-a lungul punctelor de acupunctura, unde exista aceste meridiane. Cercetatorii au descoperit ca liniile de meridiane nu se limiteaza la piele, ci sunt de fapt un sistem de conducte prin care curge lichidul si ca acest lichid angreneaza celulele stem.

Anterior, oamenii de stiinta au folosit o combinatie de tehnici de imagistica si scanari CT(Tomografie computerizata) pentru a observa punctele concentrate ale structurilor microvasculare, care corespund in mod clar, hartii punctelor de acupunctura create de practicienii chinezi, inca din vremurile stravechi. Intr-un studiu publicat in Jurnalul de Spectroscopie Electronica si Fenomene inrudite, cercetatorii au folosit imagini de contrast CT cu radiatii pe ambele puncte de acupunctura. Scanarile CT au evidentiat distinctii clare intre punctele non-acupunctura si structurile anatomice ale punctelor de acupunctura.

Sistemul meridianelor.

Exista 12 meridiane pereche primare si doua meridiane unice, sase yang si sase yin. Meridianele yangului coboara in jos pe corp si meridianele yin curg in sus in corp. Fiecare meridian este de asemenea legat de un element. Fiecare meridian este cel mai activ la un anumit moment al zilei sau al noptii, iar fiecare meridian este influentat de un element sau de un sezon.

Natura meridianelor, in structura lor elementara, arata complexitatea si conexiunea profunda a corpului nostru la nivel celular, catre univers. Suntem strans legati de structura energetica si fluxul de energie, la nivel celular si fizic. Pamantul nostru, de asemenea, se spune ca are cai energetice sau linii de ley(linii energetice care inconjoara pamantul), asemanatoare meridianelor din corpul omenesc.



Relatia meridianelor cu sanatatea.

Organismul nostru are nevoie de echilibru. Un flux echilibrat de energie, nici prea mult dar nici prea putin, conduce la o stare buna de sanatate. Acest lucru ne arata felul in care traim viata noastra. Echilibrul este esential si o putem obtine prin suficienta hrana sanatoasa, apa curata si un stil de viata echilibrat si sanatos, cu multa miscare fizica si meditatie psihica. Asa cum a spus Buddha: "calea de mijloc" sau moderarea in toate lucrurile.

Putem vedea aceasta armonie si echilibru in viata, ca echilibru intre energiile yin si yang - sau mai simplist, masculin si feminin - cele doua energii opuse si catalizatoare ale universului.

Sanatatea noastra este vibranta daca exista armonie si echilibru intre aceste doua forte in organism. Daca balanta este deranjata si fluxul uneia dintre aceste forte devine mai mare decat celalalt, apare boala. Aceste forte sau energii curg prin canalele energetice din corp sau meridiane, acestea fiind caile energiei vindecatoare a organismului.

In medicina traditionala indiana meridianele sunt mult mai extinse. In corpul nostru exista si nadi, aceste nadi-uri formeaza sistemul nervos, sistemul circulator, sistemul digestiv, sistemul respirator, sistemele limfatice, etc... . Orice blocaje in aceste nadi poate duce la conditii fizice de sanatate. Nadi poate fi gasit si in corpul subtil, unde poarta ganduri, sentimente si impulsuri nervoase. Cand aceste Nadi sunt blocate, ne pierdem capacitatea de a simti si de a ne conecta profund cu altii, cu mediul si cu noi insine. In acelasi mod in care venele si arterele sunt importante pentru functionarea corpului, Nadi sunt intretesute prin nervii nostri fizici si matricea subconstientului, circula intre mintea si sinele nostru, sustinand expresia noastra fizica din dimensiunile existente ale lumii.



Cand fluxul de energie este blocat, scade nivelul de energie si apar bolile, slabiciunea fizica sau psihica, dezechilibrele. Semne fizice ale dezechilibrului energetic din corp. Practici cum ar fi yoga si meditatia, stimuleaza si echilibreaza aceste canale de energie subtile, sustinand fluxul optim de energie prin corp. Potrivit unor texte indiene stravechi, exista 350 000 de cai nadi sau cai de energie in corp. In medicina traditionala indiana si in lumea spirituala, se spune ca energiile corpului fizic, corpul subtil si corpul cauzal curg prin Nadi. Astfel Nadi se conecteaza la punctele speciale de intersectie numite nadichakre.

Cele mai importante trei Nadi sunt cele de-a lungul coloanei vertebrale: ida, pingala si sushumna. Sushumna este canalul central al energiei in corpul uman si porneste de la baza coloanei vertebrale pana la coroana capului si poarta energia kundalini, care este forta evolutiva primara. Kundalini este trezit prin yoga si meditatie si se spune ca se afla latent la baza coloanei vertebrale. Activarea kundalini duce la stari de constiinta mai inalte. Diferitele tehnici de Pranayama(respiratie controlata) ajuta la mentinerea acestor canale nadi deschise.


Daca sunteti sensibil la energie si ati avut tratamente energetice, cum ar fi acupunctura, ati simtit fluxuri de energie sau un flux de frig sau caldura, spre exemplu, pana la picioare sau brate. Aceasta este o eliberare a energiei in meridiane si fluxul de energie care se elibereaza atunci cand se elimina un blocaj.

Exista multe modalitati minunate de vindecare bazate pe sistemul meridian care sustin sanatatea radianta. Imbunatatind fluxul de energie prin corp, echilibrul si sanatatea sunt atinse si intram in contact cu sinele nostru adevarat. Acupunctura este o modalitate terapeutica folosita in China inca din epoca tarzie a pietrei. A fost folosit pentru a trata toate afectiunile care afecteaza oamenii. Acupunctura nu a intrat in constiinta moderna occidentala pana in anii 1970, cand China a incheiat o perioada de izolare si a reluat contactele politice si culturale straine.

Gama de aplicatii pentru acupunctura a crescut lent in Occident, probabil datorita credintei ca nu are o baza stiintifica. Poate acum, cu dovada stiintifica a meridianelor, acupunctura va deveni mai raspandita pentru toate afectiunile, alaturi de alte modalitati de vindecare, bazate pe energia corpului, care ii vor sprijini pe mai multi oameni, sa aiba sanatate si bunastare vibrante.

Printre alte modalitati de armonizare a acestor meridiane, impreuna cu chakrele si cu nadi, este masajul terapeutic de armonizare a tuturor celor trei cai de circulatie energetica a corpului. Daca te-am convins sa incerci masajul de armonizare a cailor energetice, suna la 0756025770, sau afla mai multe despre acest masaj terapeutic, din articolul urmator.


Tradus si adaptat:
http://upliftconnect.com/science-proves-meridians-exist/

Comentarii